Jeg elsker tomater og tidligere har jeg dyrket dem frilufts og det er en stor fornøjelse selv at høste en masse lækre tomater om sommeren.

De sidste par år har jeg ikke haft tomater af mange åbenlyse grunde.

Min søster har sit eget drivhus i Højbjerg og det har været rigtig lækkert at få både den ene og den anden slags tomater. Denne sommer har givet os tomater i overflod og jeg har både lavet ketchup og alt muligt for at bruge nogen af dem.
For et par weekender siden fik jeg så overleveret en store pose med grønne tomater.

Og dem kan man bruge til mange ting. Man kan sylte og pickle dem og de giver en rigtig god syre til mange ting. Min favorit er dog den grønne tomat marmelade. Den er fabelagtig til ost eller på en friskbagt bolle med smør, men hvad er ikke godt sammen med det.

Grøn tomatmarmelade

Ingredienser

1 kg grønne umodne tomater, skåret i halve
500 g rørsukker
250 g syltesukker
1 helstang vanille, både korn og stang
en stor klump ingefær, skrællet og skåret i mindre stykker
Atamon

Sådan gør du:
– Kom alle ingredienserne i en gryde og lad dem langtsomt op varme op under låg, til det simrer. Der skal ikke vand i. Tomaterne indholder så meget vand, at det ikke er nødvendigt.
– Lad det koge langsomt ind til det er tyknet. Pas på det ikke brænder på!!! Da der er så meget sukker i, kan det godt ende galt, så hold øje.
– Når marmeladen er klar tages den af og lad den køle lidt. Inden den er for kold tages ingefær og vanillestang ud.
– Skold syltetøjsglassene og løg og kom en smule Atamon i glassene og ryst dem med låget på, så Atamonen fordeles i hele glasset.
– Kom derefter marmeladen på glas og skru låget stramt på.
– Lad dem køle af og sæt dem i køleskabet eller et mørkt skab.

Et lille fif:
Husk at gemme den brugte vanillestang. Skyl den og lad den tørre på et stykke køkkenrulle. Når den er tør kom dem i et glas med sukker – det kan bruges til at lave vanillesukker.