Jeg elsker ølboller/-brød. Altså brød der er bagt med øl og maltmel, så de får den der bitre, søde smag som malten giver.

Jeg har bagt disse boller mange gange og de er meget populære her i huset. Gerne lune med et tykt lag smør, eller med en god blåskimmelost. Det er også godt til stenbiderrogn, rødløg og creme fraiche.


Opskrift på ølboller:
12 boller/2 brød

1/2 L porter øl
25 g gær (man kan også tilsætte 1 dl hvidsurdej og så halvere gærmængden. Det kræver at dejen hæver natten over.)
2 dl sødmælksyoghurt
1 spsk salt
2 dl havregryn
1 dl knækkede rugkerner (hvis det er gærdej, kan du med fordel koge dem i 10 min, husk at lade dem køle af inden du kommer dem i dejen)
2 spsk mørk maltmel
2 spsk rørsukker
2 spsk brun farin
9-11 dl hvedemel

–Tænd ovnen på 220 grader
– Bland øl, surdej, gær og tilsæt derefter sødmælks youghurten og salt og sukker.
– Bland halvdelen af melet og tørre ingredienser, pånær kernerne, i en stor skål.
– Bland det flydende og melblandingen og tilsæt derefter kernene og melet lidt efter lidt, mens du rører rundt. Det er ikke sikkert alt melet skal bruges.
– Dejen skal være sej og tyggegummi agtig og ligner lidt… ja ?

– Hvis du bruger surdej, skal dejen hæve natten over. Hvis du kun bruger gær, skal den have ca. 2 timer et lunt sted.
– Hæld dejen ud på et meldrysset bord, ælt den ikke, men lad den flyde ud over melet.
– Brug en bagespartel til at skære bollerne ud i passende størrelser, der bliver ca 12 boller, eller del dejen i to, til brød.

– Sæt boller/brødene på en bageplade. Gærdej skal efterhæve en halv time. Surdej kan komme i ovnen med det samme.
– Bages ved 220 grader i 17-20 min for boller og 25-30 min for brød.

Lad brødene køle helt af inden du spiser dem. Eller OK, de er gode hvis du lige lader dem være lidt lune og så spiser dem med smør ?

Velbekomme