I dag står den på Vikingbøfgryde med cocktailpølser, masser af løg og paprika, bacon og hvidløg. Der er mad til en stor familie eller to dage. Jeg serverer den med ris, kartofler eller hjemmelavet kartoffelmos.
Det er en dejlig nem ret, der sagtens kan fryses eller vare flere dage. Man kan med fordel lave en stor portion og gemme halvdelen, uden at komme cocktailpølser i.
De kan jo altid tilsættes lige inden servering.

Jeg er inspireret af den originale vikingbøf-gryde men jeg har lavet mit eget twist på den, så here goes…

Viking-bøfgryde med porter

Ingredienser:

800g okseklump (skært oksekød) eller svinemørbrad skåret i mundrette tern
1-2 pk gode cocktailpølser
5-6 skiver god røget bacon i tern
3 løg finthakket
3 fed hvidløg finthakket
3-4 gulerødder i mindre tern
1 bakke champignon, renset og skåret i mindre stykker
1 lille ds konc. tomatpuré
4-6 spsk paprika
2 spsk røget paprika
2 spsk mel
2 tsk fint salt
1/2 L porter øl
500 g tomat passata
1/4 piskefløde eller madlavningsfløde
Salt
Friskkværnet peber
Evt ribsgele til at runde smagen af med

Sådan gør du:
– Tag paprika, røget paprika, fint salt, frisk kværnet peber i en plastik pose og ryst det hele godt sammen
– Kom kødtern ned i posen og ryst det hele godt rundt. Massér det evt. lidt ind i kødet, så det sætter sig over det hele. Lad posen stå ude til senere.
– Tænd for en tykbundet gryde, gerne en af støbejern hvis du har på induktion 8.
– Kom bacon på den varme pande og steg det sprødt.

– Skru ned på 7. Derefter steges løg og hvidløg med i baconfedtet og champignon tilsættes og steges med indtil den væske de slipper er kogt væk.

– Tag det i gryden ud og kom lidt fedtstof i og skru op for varmen igen. Tag kødet med paprika og brun det af i gryden.
– Når kødet er brunet, tages tomatpureen og brændes af i bunden, inden bacon-løg blandingen kommes tilbage i gryden, sammen med gulerødderne.
– Så kommes porterøllen i og den koger ind i en 5 min. Derefter kommes tomatpassataen i og det koger op.

– Dernæst skal fløden i og maden skal stå og simre i en halv times tid på 2 eller 3, uden låg.
–Smag til med salt, peber og evt noget ribsgelé og evt en smule oksefond eller en bouillonterning.
– 2 min inden servering tilføjes cocktailpølserne. De skal lige nøjagtigt varmes igennem, så de ikke flækker.

Velbekomme
Her ses de fleste ingredienser: God porterøl, god bacon, oksekødet, tomatpassata og -puré, løg og hvidløg.

Her er gryderetten i sin startfase, hvor den er klar til at simre i 30 min.

Her er pølserne kommet i og retten er klar til servering